Reagovanje na saopštenje Demokratskog fronta o lošim rezultatima zimske turističke sezone u Kolašinu

Ocijeni >

Izjavu nosioca liste Demokratskog fronta u Kolašinu Aleksandra Dožića, u kojoj se ističe da Nacionalna turistička organizacija nije preduzela aktivnosti na prevazilaženju nepovoljnih okolnosti za odvijanje zimske turističke sezone, uslovljene nedostatkom snijega, odbacujemo kao apsolutno neutemeljenu.

Podsjećamo da su upravo Nacionalna turistička organizacija i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, u saradnji sa turističkom privredom i drugim resorima Vlade od značaja za turizam, bili inicijatori realizacije niza  mjera u pravcu minimiziranja negativnih efekata vremenskih prilika koje su ugrožavale odvijanje turističke sezone u skijaškim centrima.

Između ostalog, donijeta je odluka o odlaganju plaćanja poreza do 1. 09. 2014. godine, za turističke privrednike čiji poslovanje zavisi od funkcionisanja skijališta i omogućavanje izmirenja obaveza u ratama.

Takođe, urađen je reprogram računa za utrošenu električnu energiju za mjesec januar i februar 2014. godine privrednim subjektima čije poslovanje zavisi od funkcionisanja skijališta do 1.7.2014. i omogućeno im je izmirenja obaveza u ratama.

Shodno navedenom, optužba Aleksandra Dožića da Nacionalna turistička organizacija nije adekvatno reagovala kod nadležnih institucija po pitanju korekcije po osnovu poreza i struje je krajnje neopravdana.

Kako bismo pospješili posjetu ski centrima u malobrojnim danima povoljnim za skijanje i ove godine smo realizovali „ski karavan“ u okviru kampanje „Bijeg na snijeg“. Autobusi su besplatno prevozili građanke i građane iz Podgorice i primorskih gradova do ski centara u Kolašinu, na Vučju i Žabljaku. Pored toga, u saradnji sa ski centrom Vučje, organizovan je i besplatan prevoz za djecu polaznike ski škole iz Podgorice do tog skijališta.

Podsjećamo gospodina Dožića i Demokratski front da je upravo zahvaljujući „ski karavanu“ NTO, blizu 1000 građanki i građana Crne Gore iskoristilo mogućnost besplatnog prevoza i boravilo tokom vikenda u našim ski centrima.

Posebno naglašavamo da su ove sezone bili organizovani prevozi oba dana vikenda te je ostavljena mogućnost turistima da rezervišu smještaj i provedu dva dana na snijegu. Time smo generisali i dodatni broj noćenja u zimskim centrima i vanpansionsku potrošnju.

Ističemo i da su NTOCG, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i lokalne turističke organizacije Kolašina i Žabljaka, u cilju animiranja turista, podržale održavanje manifestacija u ski centrima. Da bismo privukli turiste u Kolašin i u uslovima nedostatka snijega, organizovali smo, između ostalog i Dane mimoze uz svečanu povorku mažoretki i Gradske muzike iz Herceg Novog, trombonjera i maski „ Feštađuna” iz Budve, kao i veliki  maskenbal.

Sve naše aktivnosti smo dnevno koordinirali sa Crnogorskim turističkim udruženjem i drugim predstavnicima privrede sa Primorja, koji su solidarno i dio svojih budžeta odvojili za pomenute programe animacije i ublažavanje negativnih posljedica vremenskih uslova.

NTOCG je preko interneta i društvenih mreža redovno izvještavala o stvarnim vremenskim uslovima i visini sniježnog pokrivača na stazama, u situaciji kad su izvještaji o vremenskoj prognozi dijela medija bili senzacionalistički obojeni i odvraćali  ljubitelje snijega od posjete planinama.

Sigurno svim ovim aktivnostima turističkoj privredi zimskih centara šteta nanesena lošim vremenskim uslovima  nije mogla biti potpuno anulirana. U situaciji kada je Kolašin imao 10 ski dana tokom školskog raspusta, a Vučje i Žabljak tokom cijele zime 15-tak, jasno je da se uradilo maksimalno moguće.

Ukoliko je Demokratski front imao ideje kako više da se uradi, mogli su ih pravovremeno podijeliti sa nama, pa zajednički da ih implementiramo za dobrobit turističkih djelatnika Kolašina. NTOCG je pokazala da je otvorena za sugestije i inovativne ideje.

Ovako pomenuto saopštenje doživljavamo kao pamflet koji neće podići rejting DF-a, neće nauditi poziciji NTOCG, ali što je najtužnije neće ni dodatno pomoći turističkim poslenicima u Kolašinu.

Njima će, osim pomenutih mjera Vlade, pomoći kvalitetna priprema ljetnje sezone, na kojoj NTOCG sa partnerima uveliko predano radi.